www.maksategitim.com
Kendini eğitime adamış insanların buluşma durağı

Yüz yüze eğitime geçişte ikinci aşama başladı

0

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, “Okullar marifetiyle tabletlerin dağıtımı bu haftadan itibaren başlıyor. Çalışma olanağı daha sınırlı olan çocuklarımız için 13 bine yakın ‘EBA Destek Merkezi’ni Türkiye’de bir ay içerisinde hayata geçirdik” dedi.

Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) yüz yüze eğitime geçiş planlaması doğrultusunda ikinci aşama başladı. Bugünden itibaren ilkokullar, köy okulları, 8. ve 12. sınıflar, lise hazırlık sınıfları ile özel gereksinimli çocukların okullarında yüz yüze eğitim başladı. İkinci aşamada ilkokullar, ortaokul 8’inci sınıflar, lise hazırlık sınıfları ve 12’nci sınıflarda haftada 2 gün yüz yüze eğitim yapılacak. Okul öncesi eğitim kurumlarının tamamında yüz yüze eğitim, haftada 5 gün ve günde 6 etkinlik saati olacak şekilde gerçekleştirilecek. Yüz yüze eğitim için çocuğunu okula göndermek istemeyen velinin yazılı onayı alınacak ve okula gelmeyen öğrenciler devamsız sayılmayacak. Velisi tarafından okula gönderilmeyen öğrenci uzaktan eğitimle derslerine devam ederek sınıfının müfredatından sorumlu olacak.

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, Çankırı’da bulunan Tüney Şehit Mehmet Demir Ortaokulu’nu ziyaret etti. İlk olarak okul bahçesinde oyun oynayan çocuklara eşlik eden Bakan Selçuk, daha sonra okul içerisinde incelemelerde bulundu. Bakan Selçuk, incelemelerin ardından okul bahçesine fidan diktikten sonra basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.

Konuşmasında başta Hatay olmak üzere Türkiye’nin çeşitli bölgelerindeki orman yangınlarının ciğerlerini yaktıklarını bildiren Bakan Selçuk, “Bugün bu yangınlardan dolayı mağdur olan tüm vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimizi sunuyoruz. ‘Geleceğe bir nefes olsun’ diye. ‘Bir fidan dikelim’ diye, ‘bir fidan bağışlayalım’ şeklinde bir çağrımız oldu. Görüyorum ki; bu köy okulumuzda da Türkiye’nin her yerinde de bu çağrımıza güzel bir uyum söz konusu” ifadelerini kullandı.

“Bütün köy okullarımızın bugün ilkokulların, ortaokulların açılıyor olmasının sevinci içindeyiz”

Bugün eğitim-öğretimin ikinci aşamasına 21 Eylül’den sonra geldiklerini dile getiren Bakan Selçuk, şunları kaydetti:

“Bildiğiniz gibi ilkokul 1 ve okul öncesi zaten açıktı, 2,3,4, 8 ve 12. sınıflarımızla özel eğitim gereksinimi olan çocuklarımızın tüm kademelerindeki okulları ve tüm kademelerdeki köy okulları, ilkokullar ve ortaokullar olmak üzere bugün açılmış bulunuyor. Bu açılış nedeniyle de; bugün Çankırı’nın bir köy okulundayız ve hep birlikte bu okulumuzdaki çocuklarımızla, öğretmenlerimizle beraber bugünü yorumlayıp ‘bugün için neler yapabiliriz?’ sorusunun cevabını arıyoruz. Burada güzel bir çalışma başlamış. Bu beni çok mutlu etti. Köy okullarımızla ilgili geçtiğimiz yıldan beri çok yoğun bir çalışmamız var. Köy okullarının geliştirilmesi ile ilgili son derece yoğun çalışmalar sürüyor, devam ediyor. Bu çalışmalar çerçevesinde başka bir güzel çalışma daha söz konusu; biliyorsunuz köy okullarında öğrenci sayısına bakılmaksızın bütün köy okullarının açık kalması için bir mevzuat tedbiri aldık. Bu bağlamda da bütün köy okullarımızın bugün ilkokulların, ortaokulların açılıyor olmasının sevinci içindeyiz.”

Valilikler bünyesinde İl Hıfzıssıhha Kurulları, İl Milli Eğitim, İlçe Milli Eğitim kurullarının okulların açılışı, kapanması ve ihtiyaçları konusunda büyük gayret içerisinde olduklarını kaydeden Bakan Selçuk, “Bu konularda alınacak tedbirlerle de yapılması gereken husus açık. Bu anlamda bazı ihtiyaçları da dikkate alıyoruz” şeklinde konuştu.

EBA Destek Merkezleri

Çocukların ana mecralarının EBA TV olduğunu söyleyen Bakan Selçuk, şöyle konuştu:

“EBA televizyonu çocuklarımızın ihtiyaç duyduğu müfredatın tamamını kapsıyor. Çocuklarımız televizyondan ihtiyaçlarını rahatlıkla giderebilirler. Eğer kaçırırlarsa, izleyemezlerse de elbette tekrarını izleyebilirler. Tabletlerin dağıtımı ile ilgili de kriterleri daha önce açıklamıştık. Bu kriterler doğrultusunda iller, okullar marifetiyle tabletlerin dağıtımı bu haftadan itibaren başlıyor ve peyderpey devam edecek. Sadece bununla kalmıyoruz. Biliyorsunuz; 13 bine yakın ‘EBA Destek Merkezi’ kurduk. ‘EBA Destek Merkezleri’nde her birinde 8-10 bilgisayarın olduğu bir eğitim ortamı var. Çocuklar kendi okullarına değil, ‘EBA Destek Merkezi’ her okula, evine yakın olana başvurup bu merkezde istediği kadar çalışabilir, destek alabilir. Orada öğretmenlerimizde var. Onlar da yardımcı olurlar.”

Evinde çeşitli nedenlerden ötürü çalışma olanağı daha sınırlı olan çocuklar içinde 13 bine yakın ‘EBA Destek Merkezi’ni Türkiye’de bir ay içerisinde hayata geçirdiklerini kaydeden Selçuk, “Bu anlamda da bundan sonraki süreçte her türlü sağlık kuralına uyarak Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu’nun ortaya koymuş olduğu ölçütlere dâhil olarak çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Gidişata bakıp salgının seyrini dikkate alıp her ne tedbir gerekiyorsa bu konularda çalışmalarımızı sürdüreceğiz” dedi.

“İkinci aşamayı bu köy okulundan açıyor olmanın ayrı bir mutluluğu var”

Okuldaki çocukların maske, mesafe ve temizlik kuralına uyduğuna dikkat çeken Bakan Selçuk, “Bugün burada da çocuklarımızın sosyal mesafeye uygun şekilde dezenfektan, temizlik malzemesi, maske, mesafe benzeri bütün ihtiyaç ve kurallara riayet ettiklerini görmüş olmaktan da mutluluk duydum. Onlarla sohbet etme imkânımız oldu. Bu ikinci aşamayı bu köy okulundan açıyor olmanın ayrı bir mutluluğu var. Bu mutluluğu burada birlikte yaşamaktan da ayrıca kıvanç duyuyoruz. Bundan sonraki sürecinde nitelikli bir eğitime dönüşmesi için her türlü tedbiri alıyoruz. Bu tedbirlerimizi alırken de hem dünyayı izliyoruz hem de Türkiye’nin farklı bölgelerindeki ihtiyaçları dikkate alıyoruz” diye konuştu.

İkinci Aşama

Milli Eğitim Bakanlığı’nın yaptığı planlamaya göre İlkokulda 1, 2, 3 ve 4’üncü sınıflarda, ortaokul 8’inci sınıf, lise hazırlık ve 12’nci sınıflarla, köy okullarının tüm kademelerinde ve özel gereksinimli öğrencilerin tüm kademe ve sınıf düzeylerinde yüz yüze eğitim yarın başladı.

İlkokul 1, 2, 3 ve 4’üncü sınıf ile ortaokul 8’inci sınıflarda haftada 2 gün, toplam 12 ders saati (2 gün, 6 6), imam hatip ortaokullarında ise haftada 2 gün, toplam 14 ders saati (2 gün, 7 7 ) uygulanacak.

Lise hazırlık sınıfları ve 12’nci sınıflarda ise haftada 2 gün toplam 16 ders saati (2 gün, 8 8) yapılacak.

Sınıflar, öğrenci mevcudu doğrultusunda sosyal mesafeye göre gruplara ayrılacak, her ders süresi 30 dakika, dersler arası dinlenme süresi de 10 dakika olarak uygulanacak.

Ayrıca ilkokullarda ve ortaokul 8’inci sınıflarda valilik kararıyla cumartesi günleri de okullarda yüz yüze eğitim faaliyetleri yapılabilecek.

Okul Öncesi 5 Gün Eğitime Başlıyor

Okul öncesi eğitim kurumlarının tamamında ise haftada 5 gün ve günde 6 etkinlik saati olacak şekilde yüz yüze eğitim yapılacak.

Köy ve benzeri seyrek nüfuslu yerleşim yerlerindeki ilkokullar, ortaokullar ile imam hatip ortaokullarının bütün sınıf seviyelerinde il hıfzıssıhha kurullarının il/ilçe milli eğitim müdürlükleriyle iş birliği içinde alacağı kararlar doğrultusunda derslerin tamamı yüz yüze eğitim yoluyla işlenecek.

Birleştirilmiş sınıf uygulaması yapan ilkokulların tamamında dersler yüz yüze eğitimle verilecek.

İlkokul ve ortaokullarda Türkçe, hayat bilgisi, matematik, fen bilimleri, sosyal bilgiler, T.C. inkılap tarihi ve Atatürkçülük, din kültürü ve ahlak bilgisi, yabancı dil dersleri yüz yüze verilecek.

İmam hatip ortaokulu 8’inci sınıflarda ise Türkçe, matematik, fen bilimleri, T.C. inkılap tarihi ve Atatürkçülük, din kültürü ve ahlak bilgisi, yabancı dil, Kur’an-ı Kerim ve Arapça dersleri yüz yüze eğitim yoluyla işlenecek.

Lise hazırlık sınıflarında ve 12’nci sınıflarda ise haftalık ders çizelgelerinde gösterilen ortak, seçmeli ve mesleki derslerden okul yönetimince belirlenenler yüz yüze, bunların dışında kalanlar ise uzaktan eğitim yoluyla verilecek.

Yüz yüze eğitim dışında kalan tüm dersler uzaktan eğitim yoluyla tamamlanacak. Uzaktan eğitimlerde bir ders süresi 30 dakika olarak planlanacak, öğrencilerin uzaktan eğitim yoluyla desteklenmelerine yönelik tedbirler okul yönetimlerince alınacak.

Müfredattan Sorumlular

Yüz yüze eğitim için çocuğunu okula göndermek istemeyen velinin yazılı onayı alınacak ve okula gelmeyen öğrenciler devamsız sayılmayacak ancak velisi tarafından okula gönderilmeyen öğrenci uzaktan eğitimle derslerine devam ederek sınıfının müfredatından sorumlu olacak.

500 Bin Tablet Bilgisayar Dağıtılacak

MEB, uzaktan eğitim sürecinde ihtiyaç sahibi öğrencilerin tablet bilgisayar gereksinimlerini karşılamak için ilk aşamada 500 bin öğrenciye tablet bilgisayar ulaştıracak.

Tablet bilgisayarların öncelikli ihtiyaç sahibi öğrencilere hızla ulaşabilmesi için hazırlanan dağıtım stratejisiyle hareket edilecek ve bu haftadan itibaren öğrencilere tablet bilgisayarlar teslim edilmeye başlanacak.

Bu doğrultuda, ihtiyaç sahibi öğrenciler arasından ailesinin gelir düzeyi, eğitim çağındaki kardeş sayısı, yüz yüze eğitime devam etme durumu, özel eğitim gereksinim halleri gibi hususlarda resmi veriler üzerinden bir önceliklendirme yapıldı. Cihazların dağıtım süreci, il milli eğitim müdürlüklerince koordine edilecek. Cihazlar, okul yönetimlerince ihtiyaç sahibi öğrencilere ulaştırılacak.

Ayrıca yerel yönetimler, sivil toplum kuruluşları, kamu ve özel sektör kuruluşları ile sivil inisiyatifler tarafından sunulan ayni ve nakdi bilgisayar desteklerinin de öncelikli ihtiyaç sahibi öğrencilere hızla ulaşabilmesi için de aynı stratejiyle hareket edilecek.