Türkiye de eğitim ve bilginin buluşma durağıyız. Haberler, duyurular, bilgiler ve çok daha fazlasını bulabilirsinz.
Millî Eğitim Bakanı Ziya Selçuk ile Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, çevrim içi olarak düzenlenen “UNESCO’nun 75. ve UNESCO Türkiye Millî Komisyonu’nun 70. Kuruluş Yıl Dönümünde Beşinci Büyük Buluşma Programı”na katıldı.
Millî Eğitim Bakanı Ziya Selçuk toplantıda yaptığı konuşmada, sürdürülebilir barış konusunda UNESCO gibi kuruluşlara büyük rol düştüğünü, özellikle son bir yıldır küresel salgınla mücadele eden dünyada bu ihtiyacın daha da arttığının görüldüğünü söyledi.
Kovid-19 salgınının neden olduğu durgunluğun başta nitelikli eğitim olmak üzere UNESCO’nun pek çok boyutuyla içinde yer aldığı 2030 Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri’nin gerçekleşmesi konusunda bir riski de ortaya çıkardığını belirten Selçuk, bu riski bertaraf etmek veya en aza indirmek için hep birlikte daha çok gayret gösterme ihtiyacı olduğunu vurguladı.
“Çocuklarımızın geleceğe hazırlanmasını çok önemsiyoruz”
UNESCO’nun sürdürülebilir kalkınma ve barış hedeflerinin gerçekleşmesi için nitelikli eğitimin çok kritik bir öge olduğunu ifade eden Selçuk, “Bu çerçevede de Millî Eğitim Bakanlığı olarak 2023 Eğitim Vizyonu’muzun temel amaçlarından biri olan “çağın ve geleceğin becerileriyle donanmış, bilime, kültüre ilgi duyan nitelikli bireyler yetiştirme” hedefi daha önemli hâle geliyor. Bizler çağa ayak uyduran bir yaklaşımla, bir sistemle de çocuklarımızın geleceğe hazırlanmasını bu noktada çok önemsiyoruz ve gayretlerimiz bu yönde.” dedi.
Birçok ülkede olduğu gibi salgını önlemek için tüm okullarda yüz yüze eğitime Mart ayında ara verildiğini hatırlatan Selçuk, salgın öncesinde hazırlanan birtakım projeler, öngörüler çerçevesinde bu sürecin daha kolay atlatıldığını dile getirdi. Bu anlamda Eğitim Bilişim Ağının (EBA) çok önemli katkı sağladığını, kurulan televizyon kanalları ve basılı eğitim araçlarının uzaktan eğitimi desteklediğini anlatan Selçuk, Millî Eğitim Bakanlığı olarak eğitimde fırsat adaleti prensibini uzaktan eğitimde de öncelediklerini ve öğrencilerin geride kalmaması için çalışmaları sürdürdüklerini dile getirdi.
Selçuk, “UNESCO Türkiye Millî Komisyonunun kamu kurumları, sivil toplum kuruluşları ve üniversitelerimizle yapmış olduğu iş birliklerinin, UNESCO ile olan çalışmalarımıza ivme kazandırmasında ve ülkemizin uluslararası arenada görünürlüğünün artırılmasında rolü elbette çok önemlidir.” değerlendirmesini yaptı.
UNESCO kararıyla 2021’de dünyada anılacak Hacı Bektaş Veli’nin “İlimden gidilmeyen yolun sonu karanlıktır.” sözünün çalışmalara rehber olması için gayret ettiklerinin altını çizen Ziya Selçuk; okullara kurulan UNESCO kulüpleri, üniversite kürsüleri, Öğrenen Şehirler Programı’nın, her kesimin UNESCO’nun benimsediği evrensel değerleri tanıması için yürütülen çalışmalardan birkaçı olduğunu söyledi.
Millî Eğitim Bakanı Selçuk, Anadolu Masalları Projesi ve Anadolu Çocuk Oyunları Projesi’nin de UNESCO Türkiye Millî Komisyonu iş birliğinde hayata geçirildiğini kaydetti.
“Herkes için insanca yaşama koşullarını tesis etmek zorundayız”
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy da, BM’nin 2030 Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri arasında, “2030 yılına kadar dünya çapında yoksulluğu ortadan kaldırmak ve kimseyi dışarıda bırakmaksızın sürdürülebilir kalkınmayı başarmak” taahhüdü olduğunu hatırlattı. Ersoy, “O hâlde koşullar ne olursa olsun bu taahhüttü yere düşürmemek, fırsat ve hak eşitsizliklerini el birliğiyle gidererek herkes için insanca yaşama koşullarını tesis etmek zorundayız” dedi.