Türkiye de eğitim ve bilginin buluşma durağıyız. Haberler, duyurular, bilgiler ve çok daha fazlasını bulabilirsinz.
Millî Eğitim Bakanlığınca hazırlanan güncel eğitim dergisi ya/da dergisinin 6. sayısı yayımlandı. Eğitim için kültür, sanat ve yaşam alanlarında nitelikli gündemler oluşturmak amacıyla çıkarılan dergi, bu sayısında “Matematikle Barışmak” başlığı çerçevesinde matematik korkusunu irdeliyor.
Millî Eğitim Bakanlığınca iki aylık sürelerle çıkan derginin yeni sayısı tüm okullar, kitap ve dergi satış noktalarında yerini aldı. Zengin içeriği ve görselleriyle dikkat çeken dergi, eğitimin hayatı kavrayan yüzüne aktüel ve entelektüel bir dokunuşta bulunuyor. Dergide; matematiğin edebiyat ve dille ilişkisini aynı zamanda mühendislik profesörü olan çağdaş romancımız Murat Gülsoy’la yapılan röportaj yer alıyor. “Matematik Bir Anlama Meselesidir” başlığıyla öne çıkan bir diğer söyleşi de duayen Matematikçi Ali Nesin’le gerçekleştirildi. Finlandiyalı Matematik Öğretmeni Maarıt Rossı ile matematik korkusu üzerine yapılan bir diğer söyleşi de dikkat çekiyor.
“Matematik’le Barışmak” konusuna dair dergide yer alan diğer başlıklar ise şöyle: “Matematik ve Aşk Basit Ama Karmaşık, Sayıları Aklamak, Kim Korkar Matematikten, Ali Sacihan’la Pırıl Örneği, Matematiksel Düşünme, Okul Öncesi Eğitiminde Matematik, Matematik Öğretmenimize Sorduk, Matematikte Kadının İzi, Resim ve Matematik, Matematik Öğretmeniysem, Matematiğin Şiirselliği, İspanyol Nezlesine Yakalanınca.”
“Dünyanın Eğitim Gündemi”nde ise, eğitim dünyasında çocuk ve gençlere yönelik yeni gelişmelere dair birçok makale yer alıyor.
Portre’de bu kez “Cahit Arf Bir Yaşam Biçimi Olarak Matematik” başlığı çerçevesinde ömür boyunca, matematiği sevmenin ve ona tutkuyla bağlanmanın ancak matematiği tanımak ve anlamakla mümkün olduğunu anlatmaya çalışan matematik sevdalısı Cahit Arf’ı derinliğine tanıma fırsatı veriyor.
Kültür sanat bölümü yine nefes aldıran zengin içeriğiyle okurunu selamlıyor
Sanat bölümünde, Vasili Vasilyeviç Kandinsky’nin 20. yüzyıla damgasını vuran en önemli tablolarından Beyaz Üzerine 2 hakkındaki analizler estetik beğenilerinize değer katacak. Derginin bu sayısında olduğu gibi yeni sayılarda da Fotoğraf/Şiir ve İllüstrasyonlar yer aldı. Sinema bölümünde, “Matematik ve Sinema” başlığı altında dünya sinemasından örneklerin ele alındığı derinlikli araştırma yazısı ile genç yönetmenlerimizden Kaan Atilla Taşkın’la sinema tutkusu ve gelecekteki projeleri üzerine yapılan söyleşi okurlarını bekliyor. Tiyatro bölümünde, “Boğuluyorum; Can Yeleği Verin!” başlığında dünyanın birçok yerinde yurtlarından ayrılmak zorunda bırakılan insanların içine düştüğü göç dramını anlatan “Can Yeleği” adlı oyuna dair incelikli değerlendirmeler yer alıyor.
Kitaplık yine zengin bir yelpazeden sunulan kitap değerlendirme yazılarıyla öne çıkıyor. Bu bölümde, John Berger’in Görme Biçimleri adlı eserini Gören Kim, Ethem Baran’ın bu yıl 66. Sait Faik Hikâye Ödülü alan son kitabı Döngel Dünya’yı, “Mekânın Taşrasından İnsanın Taşrasına: Döngel Dünya” başlıklarında okuyabileceksiniz. Öte yandan Vladimir Tumanov’un Kraliçeyi Kurtarmak, Sam Horn’un Okul Hayatında Tongue Fu, Doğan Cüceloğlu ve İrfan Erdoğan’ın eğitim ve öğretmenlik üzerine sohbetlerinden oluşan Öğretmen Olmak ile Hasan Güneş’in Özgürlüğe İçsel Yolculuk kitapları hakkındaki yazılar da oldukça dikkat çekici.
Ya/da dergisine abone olmak ve içerik hakkında bilgi edinmek için yadadergi.com adresi ziyaret edilebilir.