www.maksategitim.com
Kendini eğitime adamış insanların buluşma durağı

CHP’den eğitim için 14 maddelik öneri

0

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, partisinin pandemi döneminde eğitimde 14 maddelik çözüm önerisini açıkladı. 754 bin 429 öğrencinin evinde televizyon olmadığı için uzaktan eğitimden faydalanamadığını belirten Kılıçdaroğlu, “MEB ‘Senin de televizyonun olsun’ kampanyasını başlatmalıdır. MEB bu kampanyayı başlatmayacaksa CHP’li belediyeler taliptir” dedi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, pandemi döneminde öğrencilerin daha iyi eğitim alabilmesi için bazı önerilerde bulundu.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, partisinin genel merkezinde basın açıklamasında bulundu. Pandemi koşullarına uygun eğitim için 57 bin 340 yeni dersliğe ihtiyaç olduğunu söyleyen Kılıçdaroğlu, bunun için Milli Eğitim Bakanlığına gerekli mali kaynağın sağlanması gerektiğini belirtti. “Gerektiğinde bazı köy okulları yeniden açılmalı” diyen Kılıçdaroğlu, yer tahsisi yapılmak koşuluyla CHP belediye başkanlarının kendi illerinde bunu yapmaya talip olduğunu söyledi. Kılıçdaroğlu, “İstanbul Büyükşehir Belediyesi İSMEK, Ankara Büyükşehir Belediyesi BELMEK binalarını çocuklarımızın pandemi koşullarına uygun eğitim almalarına katkı sağlamak amacıyla Milli Eğitim Bakanlığı kullanımına tahsis etmeye hazır. YÖK ile yapılacak iş birliği kapsamında üniversitelerin, açılmayacak fakültelerin derslik, amfi gibi alanları doğrudan eğitim sistemine açılmalıdır. Yeni dersliklerin hizmete girmesiyle birlikte çocukların eğitimi için ihtiyaç duyulan öğretmenin ataması süratle yapılmalı” diye konuştu.

Bütün öğretmenlerin kadrolu yapılması gerektiğini ifade eden Kılıçdaroğlu, “Öğretmen öğretmendir, hepsinin kadrosu verilmeli. Hijyenin sürekliliği açısından 60 bin kişilik yardımcı personel alımı kadrosu verilmelidir. Dezenfektan, maske gibi giderler için ailelerden ücret alınmamalı. Milli Eğitim Bakanlığı internet hizmet sağlayıcısı kurumlarla görüşerek zorunlu örgün eğitim kapsamında öğrencilerin internet erişimini sağlamalıdır” dedi.

Evinde televizyonu olmayan öğrencilerin televizyona kavuşması için MEB’e sivil toplum örgütleriyle birlikte kampanya başlatması çağrısında bulunan Kılıçdaroğlu, CHP’li belediyelerin yılbaşında döviz kuru güvencesi verilmek şartıyla açacakları yardım kampanyaları ile bu sorunu gidermeye talip olduğunu kaydetti. Kılıçdaroğlu, “EBA üzerinde yapılan eğitim TRT ile sınırlı kalmamalı, tüm televizyon kanallarında eş zamanlı verilmeli. Uzaktan eğitimin önündeki engeller böylece kaldırılmış olacaktır” dedi.

Pandemi şartlarında eğitim için düzenlemelere ihtiyaç olduğunu ifade eden Kılıçdaroğlu, “Bugün 2 buçuk milyonun üstünde hanede 6 kişiden fazla insan yaşamakta. Pandemi koşulları tüm derslerin okulda verilmesine uygun değilse, önemli derslerin okulda verilmesi düşünmelidir. Pandemi süresinde sağlık görevlisi, rehber öğretmenin okulda bulunması gerekir. Okul servisi esnafının aldıkları kredilerin faizsiz ertelenmesi sağlanmalıdır. Okul servisi yapan esnafın vergi ve sigorta primleri faizsiz ertelenmelidir. Kamu özel ayrımı yapmaksızın 12 yaşından küçük çocuğu olan anne babaya dönüşümlü olarak eğitim izni hakkı tanınmalıdır. Her anne baba için çocuğun sorunlarını çözmek onlar için vazgeçilmez bir görevdir. Bu görev anne baba için değil siyaset kurumuna, topluma, hepimize düşmektedir. Eğer onları iyi yetiştirmez, onların engellerini kaldırmazsak siyaset grubu çok büyük engelin altına girmiştir” diye konuştu.

14 Maddelik Çözüm Önerisi

Kılıçdaroğlu, pandemi süresince esnaf, çiftçi, sanayici, memur, işçi ve çalışanlar için öneriler verdiklerini hatırlatarak, eğitim konusundaki 14 maddelik çözüm önerilerini şöyle sıraladı:

1) Milli Eğitim Bakanlığı’na gerekli mali kaynak sağlanarak ivedilikle 57 bin 340 derslik ihtiyacı giderilmelidir. Bu bağlamda çağrımız CHP olarak devleti yöneten yetkililere sesleniyoruz. Hazine ve Maliye Bakanlığı kaynak sorunu yaşıyor ve bunu yapamayacağını söylüyorsa yer tahsisi yapılmak koşuluyla CHP’li Büyükşehir Belediye Başkanları bu yatırımı çocuklarımız için kendi illerinde yapmaya talipler. Öte yandan İstanbul Büyükşehir Belediyesi ‘Hayat Boyu Öğrenme Merkezi’ yani İSMEK ve Ankara Büyükşehir Belediyesi ‘Hayat Boyu Öğrenme Merkezi’ yani BELMEK kendi binalarını çocuklarımızın pandemi koşullarına uygun eğitim almalarına katkı sağlamak amacıyla Milli Eğitim Bakanlığı’nın kullanımına tahsis etmeye hazırdır.

2) YÖK ile yapılacak işbirliği kapsamında üniversitelerin 2020-2021 öğretim döneminde açılmayacak fakültelerin özellikle derslik-konferans salonu gibi alanların doğrudan örgün eğitim sistemin kullanımına tahsis edilmelidir.

3)Yeni dersliklerin hizmete girmesiyle birlikte çocuklarımızın eğitimi için ihtiyaç duyulan 92 bin 165 öğretmenin ataması zaman geçirilmeden süratle yapılmalıdır.

4) Okulların hijyen kurallarına uygun olarak açılması ve hijyenin sürekliliği açısından Milli Eğitim Bakanlığı’na en az 60 bin kişilik kadrolu yardımcı hizmet personeli alınmalıdır.

5) Dezenfektan, maske, ateş ölçüm cihazı gibi ihtiyaçlar için velilerden ek ücret talep edilmemelidir. Okullar açılmadan bu ihtiyaçlar süratle giderilmelidir.

6) Milli Eğitim Bakanlığı internet hizmeti sağlayıcısı kurumlarla görüşerek zorunlu örgün eğitim kapsamında devlet okullarına kayıtlı 3 milyon 17 bin 718 öğrencinin internet erişimini sağlamalıdır. Bu hizmet için maliyet evrensel hizmet fonundan sağlanmalıdır. Böyle bir fon var böyle bir para var eğer bu para heder edilmediyse bunun için kullanılmalıdır.

7) Bu bağlamda uzaktan eğitim süresince öğrenci ve öğretim elemanlarının tamamına sınırsız ve uzun süreli internet erişimi ya ücretsiz ya da çok ucuza sağlanması için başta mobil telefon operatörleri olmak üzere tüm altyapı sağlayıcıları nezdinde girişimde bulunulmalıdır. Operatörlerin de sorumlulukları olduğu asla unutulmamalıdır.

8) Evinde televizyonu olmayan 754 bin 429 öğrencinin televizyona kavuşması için Milli Eğitim Bakanlığı’nın STK’larla ‘Senin de televizyonun olsun’ kampanyası açmalıdır. MEB bu kampanyayı açmayacaksa CHP’li belediyeler STK’ların da katkısıyla bu sorunu çözmeye taliptir.

9) Her hanede öğrencinin yararlanacağı dizüstü, masaüstü ya da tablet bilgisayar bulunmalı. Bilgisayarı olmayan öğrencilerin ihtiyacı Milli Eğitim Bakanlığı tarafından evrensel hizmet fonundan karşılanmalıdır. MEB bunu yapamayacaksa CHP’li belediyeler yılbaşındaki döviz kuru güvencesi verilmek koşuluyla ve ayrıca açacakları yardım kampanyası da engellenmemek şartıyla bu sorunu gidermeye taliptirler.

10) Bugün MEB’in EBA üzerinden yaptığı uzaktan eğitim sadece TRT ile sınırlı kalmamalı. Belli dersler tüm televizyon kanallarında eş zamanlı verilmelidir. Böylece çocuğun uzaktan eğitim almasının önündeki bazı engeller kaldırılmış olacaktır.

11) Pandemi koşulları tüm derslerin okuldan verilmesine uygun değilse sadece önemli derslerin; Türkçe, Matematik, Fen bilimleri gibi derslerin okullarda verilmesi düşünülmelidir.

12) Pandemi süresince bir sağlık görevlisi ve rehber öğretmenin mutlaka okulda bulunması sağlanmalıdır.

13) Okul servisi yapan esnafın bu süreçte kazanç elde edemeyeceği için vergi ve sigorta primleri ile aldıkları kredilerin faizsiz ertelenmesi sağlanmalıdır. Esnaf kardeşlerim için bunu bir kez daha tekrarlıyorum.

14) Kamu-özel ayrımı yapmaksızın 12 yaşından küçük çocukların ebeveynlerine yani anne-babaya dönüşümlü olarak eğitim izni hakkı tanınmalıdır.